Translate

21 Şubat 2015 Cumartesi

Scarlett Johansson Aleyhine 40.000’den Fazla İmza



Ghost in the Shell Kadrosunda Yer Alan Scarlett Johansson Aleyhine 40.000’den Fazla İmza Toplandı


Scarlett Johansson’ın Ghost in the Shell’in Amerikan yapımı live action versiyonunda başrol olarak Motoko Kusanagi’yi canlandıracağının kesinleşmesinden bu yana, bu haberden memnun olanların yanı sıra büyük hayal kırıklığına uğrayanların olduğu da bir gerçek. Japonya’ya veya genel olarak kökeni Asya’ya dayanan yapımların Hollywood versiyonlarını düşünürsek pek de haksız sayılmazlar elbet.
Bu konudaki sabıkası epey kabarık olan Hollywood’un Ghost in the Shell gibi aksiyonun yanı sıra ideolojik ve felsefik öğeler de içeren ve milyonlarca hayranı olan kült bir Japon manga / anime yapımına el atması artık bardağı taşıran son damla olmuş. Burada eleştirilen ise sadece, Hollywood’un bu tür yapımlarda istenilen havayı verememesi, orijinal hikayeye sadık kalmaması vs. (Japon live action yapımlarında bile bu durumlar gerçekleşmekte maalesef.) değil, hikayesi Asya’da geçen ve oranın kültüründen beslenen bir yapımda inatla “beyaz” yani “batılı” oyuncuları tercih edip; hikayenin bağlı olduğu kültürü görmezden gelmesi. Durumla alakalı olarak “white washing” deyimini kullanan hayranlar, DreamWorks’ün bu duruma bir son vermesini ve Ghost in the Shell’de – olması gerektiği gibi – Asyalı oyuncuların yer almasını istemek için Care2 Petitions sitesinde muhatabının DreamWorks Studios olduğu online bir dilekçe oluşturmuş durumda. (White Washing: Kendi kültürünü terk ederek, batılı toplumlarda asimile olmuş, bir batılı gibi davranmaya başlamış insanlar için kullanılan aşağılayıcı bir terim. Konuyla alakalı olarak kullanılmasının sebebi Hollywood’un Asya kökenli yapımlara batılı gömleği giydirmeye çalışmasıdır.)
İlk hedefi 14.000 imzaya ulaşmak olan dilekçenin kısacık bir sürede bu rakamı aşmış olması sebebiyle hedeflenen rakam sürekli arttırılarak en sonunda 40.000 imzaya yükseltilmiştir. Gün içerisinde 40.000 imzaya da ulaşıp hedefi 41.000 imzaya yükseltilen dilekçenin içeriği ise şu şekilde:
1995 yapımı ikon haline gelmiş Japon bilim-kurgu filmi Ghost in the Shell;’in hayranları yıllardır filmin live action versiyonun bekliyordu — fakat şimdi, DreamWorks, başrol için Asyalı bir oyuncu seçmek yerine Scarlett johansson’ı seçti! Film gizemli bir hacker’ı takip etmekle görevli fütüristik bir güvenlik biriminin üyesi olan Binbaşı Motoko Kusanagi etrafında dönmektedir.
Orijinal film Japonya’da geçmektedir ve başlıca karakterler Japon’dur. Bu yüzden neden bu Amerikan versiyonunun başrolü beyaz (batılı) bir oyuncu? Film endüstrisi büyük filmlerde Asyalı aktörleri dışlamak adına rollerin değiştirilmesi dışında da zaten onlara karşı düşmanca bir tavır takınmış durumda. 2013 yılında yapılmış bir araştırmaya göre en çok hasılat elde etmiş Hollywood filmlerinde öne çıkan rollerin sadece %4.4’ünü Asyalı karakterler oluşturmakta.
Asyalı/Amerikalı oyuncuların çıkışlarını yapabilmeleri için gerekli olan birçok fırsatı bünyesinde barındıran bu sektörde DreamWorks bu filmi onlara bu fırsatları vermek amacıyla kullanabilir — DreamWorks’e Scarlett Johansson’ın Ghost in the Shell’de rol verilmesinin tekrar düşünülmesini ve orijinal filmin karakterlerine daha uygun oyuncuların seçilmesini istemek için lütfen imzalayın!
Filme daha uygun oyuncular demişken hemen belirtelim ki hayranlar Motoko Kusanagi rolü için çoktan bir isim belirlemiş durumdalar. Yine büyük bütçeli bir Hollywood filmi olan Pacific Rim’de Mako Mori’yi canlandırmış olan Rinko Kikuchi, hayranların hem fikir olduğu bir isimmiş gibi görünüyor.



Hollywood’un batılılaştırma girişimlerine karşı süregelen bu eleştirel tavrın böyle bir platformda dile getirilmesini kendi adıma olumlu bulduğumu belirtmek isterim. Umarım bu “sahip çıkma” durumu olumlu bir karşılık bulur. Peki sizlerin bu “white washing” gerçeğiyle alakalı düşünceleriniz neler? Scarlett Johansson mı yoksa Rinko Kikuchi mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder