Translate

14 Şubat 2015 Cumartesi

Japonya'da Sevgililer Günü


Japonyada Sevgililer Günü
Çikolata almak ve çikolata vermek…
Japonya’da 14 Şubat çok özel bir gündür. Kadınlar sevdikleri erkeklere aşklarını göstermek için büyük bir özenle kendi Japonyada Sevgililer Günüelleriyle çikolata yaparlar veya bugün için özel çikolatalar yapan dükkanlardan gösterişli çikolatalar alırlar. Bu geleneğin nasıl başladığını siz de merak ediyorsanız biraz bahsedelim. Her şey 1936 yılında Aziz Valentin Günü olarak bilinen 14 Şubat’ta Japonya’daki bir çikolata fabrikasının, kadınların sevdikleri erkeklere kalplerinden bir parça olarak çikolata vermeleri kampanyasını yapmasıyla başladı. Bir süre içerisinde kadınların sevdikleri erkeklere çikolata vermeleri popüler oldu ve 14 Şubat’ta her sene tekrarlanan bir gelenek haline geldi.
Japonyada Sevgililer Günü
Yıllar içerisinde kadınlar sadece sevdikleri erkeklere değil, aynı zamanda en yakın arkadaşlarına, akrabalarına, iş yerindeki müdürlerine ve iş arkadaşlarına da çikolata vermeye başladılar. Bu sebeple Japonya’da kadınlar için 14 Şubat çok daha önce başlıyor. İlk önce çikolata verecekleri kişilere liste yapıyorlar ve bir kişiyi bile unutmamaya özen gösteriyorlar. Daha sonra 14 Şubat’a kadar sevdikleri erkeğe daha gösterişli ve kalplerle şekillendirilmiş çikolatalar hazırlıyor veya alıyorlar. Arkadaş olarak gördüklerine ise daha sade çikolatalar armağan ediyorlar. Verilen kişilere göre çikolatalar farklı şekilde adlandırılıyor. İş arkadaşlarına, patrona verilen çikolatalar giri-choco, sevilen erkeğe verilen çikolata honmei-choco ve arkadaşlar arasında birbirine verilen çikolatalar da tomo-choco adını alıyor. Zaman zaman farklı durumlarda olabiliyor tabi. Mesela güzel iş arkadaşından çikolata alan bir erkeğin veya ön sırasında oturan şeker kızdan çikolata alan liseli gencin mutluluğun yanı sıra kafasında soru işaretleri oluşabiliyor.
Japonyada Sevgililer Günü
Daha sonra yıllar içerisinde kadınlar için de 14 Mart Beyaz Gün olarak sayıldı ve bugün de erkekler 14 Şubat’ta aldıkları çikolatalara karşılık olarak ve ya sevdikleri kadınlara aşklarını göstermek için çikolata vermeye başladılar; fakat Beyaz Gün, Sevgililer Günü kadar popüler olamadı.
Japonyada Sevgililer Günü
Beyaz Gün için Hijikata’nın ve Sougo’nun alışılmadık hediyeleri
Beyaz Gün’ün aksine Sevgililer Günü’nde kadınlar çikolata almak için yaptıkları harcamalar ile maaşlarının önemli bir kısmını, liseli kızlar da harçlıklarını bitirdiğinden çikolata satışları oldukça yüksek oluyor. Bazen kadınlar çikolata yapmak ve almak için zaman bulamıyorlar veya liste yaparken bir iki kişiyi unutuyorlar. Bu yüzden 14 Şubat sabahı bile çikolata satan yerlerde kuyruklar oluşturduklarını görebilirsiniz. Her ne kadar güzel bir gün olsa da Japonya’da kadınlar için biraz zor ve utanacakları bir gün, Sevgililer Günü.
Japonyada Sevgililer Günü
Sevgililer Günü yaklaşırken Japonya’daki e-book japan online satış noktasının müşterilerine kimlere Sevgililer Günü’nde çikolata vermek istediklerini sorması üzerine, fanların seçtikleri anime karakterleri:
1) Gintoki Sakata/Gintama
Japonyada Sevgililer Günü
İlk sırada Gintoki Sakata yer alıyor. Tatlıları bu kadar çok seven bir karakteri çikolatadan daha çok ne mutlu edebilir ki?
2) Shouta Kazehaya/Kimi ni Todoke
Japonyada Sevgililer Günü
İkinci sırada ise Kimi ni Todoke’den tanıdığımız sıcak gülümsemesi ve kibarlığıyla Shouta Kazehaya yer alıyor.
3) Jesus/Saint Onii-san
Jesus-Saint Onii-san
4) Edward Elric/Full Metal Alchemist
Dördüncü sırada da inatçılığı bir yana çok sevecen ve boyu konusunda hassas olan FMA’dan Edward Elric yer alıyor.
5) Tony Chopper/One Piece
Chopper
Beşinci sırada tüm sevimliliğiyle kendini sevdiren, tatlılardan özellikle pamuk şekeri çok seven Chopper yer alıyor.
Tabi ki erkek müşterilerde unutulmamış. Erkeklerin çikolata almak istedikleri anime karakterleri ise:
1) Kyouko Otonashi/Maison Ikkoku
Kyouko Otonashi
İlk sırada eski bir anime olan Maison Ikkoku’dan bildiğimiz genç yaşta dul kalmış olan ve Godai’nin ona aşık olduğu karakter Kyoko yer alıyor.
2) Nami/One Piece
Nami
İkinci sırada One Piece’in en sevilen karakterlerinden biri olan güzel hırsız Nami yer alıyor.
3) Minami Asukara/Touch
Minami Asukara
Çocukluk arkadaşları olan ikiz kardeşler Tatsuya ve Kazuya’nın aşık olduğu güzel ve tatlı kız Minami Asukara’da üçüncü sırada yer alıyor.
4) Lum/Urusei Yatsura
Lum
Dördüncü sırada da Urusei Yatsura animesinden yabancı prenses Lum yer alıyor.
5) Amira Hergal/Otoyomegatari
Amira Hergal
Beşinci sırada da 20 yaşında kendisinden küçük bir erkeğe gelin olarak giden Otoyomegatari’den Amira Hergal yer alıyor.
Peki ya siz çikolatanızı kimden almak ya da kime vermek isterdiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder