Translate

16 Ağustos 2015 Pazar

Shiki



Diğer Adlar : Corpse Demon, 屍鬼


Tür : Gizem, Gerilim, Vampir, Doğaüstü

Yayınlanma Tarihi : 09.07.2010

Yönetmen : Amino Tetsuro

Mangaka : Fujisaki Ryuu (Çizim), Ono Fuyumi (Hikaye)

Stüdyo : Daume, FUNİmation Ent, Aniplex

Başlıca Seiyuular : Uchiyama Kouki (Yuuki Natsuno), Okitsu Kaziyuki (Muroi Seishin),Ookawa Tooru (Ozaki Toshio), Yuuki Aoi (Kirishiki Sunako)

Açılış :
  1. Kuchizuke - Buck-Tick
  2. Calendula Requiem - kanon X kanon

Kapanış :

  1. Walk no Yakusoku - nangi
  2. Gekka Reijin - Buck-Tick

Bir aralar sürekli gözüme takılan ama izleyeceklerim listesinde aralarda kaybolan ve izlemeyi unuttuğum animelerden biri olan Shiki beni o kadar şaşırttı ki buraya yazmazsam içim rahat etmezdi. Şahsen bu animeden çok büyük bir beklentim yoktu. Zaten ilk bir kaç bölümü de yavaş olduğundan neredeyse bırakma kararı alıyordum. Ama dişimi sıktım ve sonuna kadar izledim. İyi ki izlemişim. Shiki size insanların yeri geldiğinde ne kadar umursamaz, yeri geldiğinde ise ne kadar acımasız olduğunu anlatan ve bunu aklınıza kazıyan bir anime. Hadi tanıtıma geçelim.



Satoba köyü dört bir tarafı dağlarla ve sık çam ağaçları ile çevrilmiş, dış dünyayla neredeyse iletişimi kopuk bir köydür. İnsanlar çoğunluğu yaşlı ve yetişkinlerle çoğunluğu oluşturmakla birlikte toplam 1300 nüfusu vardır.
Kısaca izole edilmiş, eski adetlere bağlı kalınmış bir köydür ve bununla birlikte hala ölüleri gömme adetine de bağlı kalmışlardır.






Bu küçük köye taşınan insan çok azdır. Ancak şaşırtıcı bir biçimde dağın eteklerine yapılan eski dönem şato bir çok köylünün dikkatini çekmektedir. Yeni taşınan insanları kimse görmemiştir ve böyle büyük bir şatoyu neden buraya 
yaptırdıkları konusu da bir gizemdir.






 


Ve bu şatoya ilk giren kişi de yine köy de yaşayanlardan biri olan Megumi Shimizu olur. Megumi büyük şehre taşınıp ünlü olmayı hayal eden bir kızdır.
En büyük isteği ise bu köyden kurtulmaktır.(Animede açık ara en gıcık olduğum kızlardan biri ama naparsın işte (-_-#) ) Ayrıca köye büyük şehirden gelen Natsuno-kun'a da aşıktır ama Natsuno-kun onu görmezden gelmektedir. 
Yine bir gün hayal dünyasında yürüyüş yaparken bileğini burkar bu sırada da şatonun olduğu yoldadır ve şatonun kapıları açılır.





O akşam eve gelmeyen Megumi'yi köy halkı aramaya çıkar ve kızı bir ormanda bulurlar. Eve taşınan Megumi'ye bir doktor çağırırlar. Köy doktoru Toshio-kun sadece anemi(kansızlık) geçirdiğini dinlenirse bir şey olmayacağını ancak her ihtimale karşı kan tahlili yaptıracağını açıklayarak evden ayrılır.
Ancak bir kaç gün sonra Megumi'yi yatağında ölü bulurlar ve Toshio bile buna anlam veremez. Ellerinden bir şey gelmeyen Megumi'nin ailesi aynı gün içinde kızlarını gömerler.




Bu arada Toshio ise aslında yazın başından beri bu tür sebebi açıklanamayan ölümlerle uğraşmaktadır. Ne olduğunu anlayamayan ve belirtilerin sadece anemi ile kısıtlı kalmadığını gören Toshio ne yapacağını bilemez. Küçük, büyük demeden köydeki bir çok kişi aynı duruma düşmeye ve ölümlerin sayısı artmaya başlamıştır. İlk başta bunun bir salgın olduğunu düşünen Toshio belirli bir şeması olmadan sadece belirli kişilere bulaşan bu hastalıkla nasıl başa çıkacağını bilemez. Ona neler lduğunu açıklayan ufak yardım ise Natsuno-kundan gelir.






Bütün bu olayları aslında ilk çözen kişi olan Natsuno, aslında pek bir şeyi önemsemeyen ailesi ile büyük şehirden köye taşınan bir çocuktur. Ailesi rahat bir hayat anlayışına inandıkları için evli değillerdir. Ayrıca köye de sırf bu rahat yaşam takıntıları yüzünden taşınmışlardır. Natsuno ise bu durumdan hiç memnun değildir ve isteksiz bir şekilde hayatını köyde geçirmektedir. Köyden çıkıp büyük şehirdeki bir üniversiteye gitmek için ise deli gibi çalışmaktadır.




Megumi öldükten sonra cenazesinde onun kendine yazdığı kartpostalı almayan Natsuno bir süre sonra Megumi'nin hala onu izlediği hissine kapılmaya başlar.
Pencereyi açmaz, geceleri uyuyamaz duruma gelmiştir. İlk başlarda bu çok saçma gelse de bir süre sonra Megumi'nin arkadaşına saldırması ve bundan sonra arkadaşının ölmesi artık her şeyi kesinleştirmiştir. Megumi ölmemiştir.





Her şeyin şatoya taşınan yeni kişilerin gelmesiyle başladığını anlayan ve şüpheli bir çok şeyin orada olduğunu bulan buy ikili kendi başlarına ayrı ayrı savaşlar vermeye başlarlar ama bir süre sonra bu savaşı kendi başlarına veremeyeceklerini anlayarak köy halkını bu olaya inandırmaya çalışırlar.
Köy halkı ise ölümleri hiç umursamazlar ve günlük hayatlarına sanki hiç bir şey yokmuş gibi devam ederler.








Halkın bir şekilde her şeyi görmesini sağlayan Toshio halka yol göstererek bütün dirilmişleri tek tek avlamaya başlarlar ve bundan sonra göreceklerimiz ise katliam,acımasızlık, bol bol kan ve vahşet olacaktır.
Başta da dediğim gibi ilk bölümleri çok sakin ve yavaş geçse de Shiki her şeyi sindirerek anlatan bir anime olduğu için son bölümlerinde size bol bol aksiyon veriyor.
Her ne kadar sonu beni tatmin etmese de Shiki sürekli aklımda kalacak ve en iyi animeler listemin üst taraflarına oturacak kadar iyi bir animeydi. Ve size de kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim.





Animenin müziklerine gelecek olursak, Takanashi Yasuharu o kadar iyi bir iş çıkarmış ki o arka planda çalan müzikler insanın içine işliyor. Hüzünlü, gizemli, heyecanlı yerlere öyle iyi oturtmuş ki kendinizi animenin içinde gibi hissediyorsunuz. Ost kısmından benden 10 puan alan Takanashi'nin ellerine sağlık diyorum ^-^





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder