Translate

4 Şubat 2015 Çarşamba

Life is Strange PC İnceleme

Life is Strange PC İnceleme

Tür: Adventure
Çıkış Tarihi: 30.01.2015
Yapımcı: DONTNOD Entertainment
Yayıncı: Square Enix
Diğer Platformlar: PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360

Adventure oyunları uzun bir süreden sonra evrime uğrayıp modern oyun dünyasına ayak uydurmaya başladı. 90’lı yılların en önemli oyun türlerinden biri olan adventure türü son yıllarda unutulmuş sayılsa da Quantic Dream ve Telltale Games’in türe yeni bakış açısı ile yeniden hatırlanmaya başlandı. Özellikle Telltale Games’in başlattığı oyunları bölüm bölüm yayınlama konsepti, The Walking Dead ve Game of Thrones gibi popüler kültür ürünlerini başarılı bir şekilde oyun dünyasına kazandırdı. Şimdi de Remember Me’den tanıdığımız Dontnod Entertainment, Square Enix ortaklığı ve Telltale tarzı ile birlikte bize en yeni oyunu Life is Strange’i sunuyor.
Bölümler halinde yayınlanan adventure oyunları ailesinin son üyesi Life is Strange, yayınlanan ilk bölümü Chrysalis ile zamanda yolculuk kavramına farklı bakış açısı ile yaklaşıyor ve bunu Amerikan gençlik filmlerinden alışık olduğumuz bir dünya ile harmanlıyor. Life is Strange’de karşımıza çıkan dünya, Arcadia Bay isminde şehirden uzak bir kasaba. Baş karakterimiz Max Caulfield ise uzun yıllar kasabasından uzakta yaşadıktan sonra sonunda evine dönen bir genç kız. Max, evine dönünce her şeyi eskisi gibi bulacağını düşünse de, hem kendinde hem de yaşadığı çevrede büyük değişiklikler gerçekleşmiştir.
Life is Strange PC İnceleme
Life is Strange’de klasik Amerikan lise hayatına da tanık oluyoruz.

Max’in doğaüstü olayları beraberinde getirecek olan hikayesi, okulun tuvaletinde silahla vurulan eski arkadaşını gördükten sonra zamanı geri alabildiğini fark etmesiyle başlıyor. İstemsiz bir biçimde zamanı birkaç dakika geri alan Max, bu fırsatı arkadaşını kurtarmak için kullanınca zamanın akışını değiştirebildiğini fark ediyor. Bu aşamadan sonra kazandığımız zamanı kısmi olarak geri alma yeteneği, oyun boyunca çeşitli bulmacaları çözmemizi ve hikayenin akışını değiştirebilmemizi sağlıyor. Örneğin Max, fotoğrafçılık öğretmeninin sorduğu soruyu cevaplayamaz ve sınıfta mahcup olur. Hemen ardından ise sınıftan bir başka öğrenci cevabı söyler. Eğer Max bu aşamada zamanı geri alırsa, öğretmeni tekrar o soruyu sorduğunda sorunun cevabı diyalog seçenekleri arasında görünecektir.
Diyaloglardan ve seçimlerden bahsetmişken bunların nasıl hikayeye etki ettiğinden de söz edelim. Oyun boyunca aldığınız bazı kararlar ve seçtiğiniz diyalogların küçük ve büyük etkileri olacaktır. Eğer o anda aldığınız karar hikayenin akışına önemli bir etkide bulunuyorsa, oyun sizi bu konuda uyarıyor ve kararınızı gözden geçirmenizi belirtiyor. Life is Strange’i diğer pek çok adventure oyunundan ayıran en önemli noktalarda biri de bu seçim sistemi. Aldığınız bazı kararların sonucunu anında görebilirken, bazılarının sonucunu ilerleyen bölümlerde dallanıp budaklanacak olan hikayede göreceğiz. Ancak verdiğiniz karar ne olursa olsun, oyun size o kararı hızlıca değiştirme seçeneği sunuyor.
Life is Strange PC İnceleme
Life is Strange’i farklı kılan bir diğer detay ise görselliği. Grafiksel gerçeklik kaygısından ziyade kendine has bir görsel tarz oluşturmayı tercih eden yapımcılar, Life is Strange’in görselliği konusunda oldukça özgün ve başarılı bir iş çıkarmış durumda. Oyunun geneline hakim olan gün batımı renkleri, oyuncunun deneyimlediği atmosferi tam olarak yansıtmayı başarıyor.
Müzikler ve müzik seçimi konusunda ise geliştirici Dontnod’a şapka çıkarmak gerekiyor. Müzik albümü her ne kadar geniş olmasa da kullanılan parçalar oyunun genel konsepti ile inanılmaz bir biçimde uyumlu olmuş. Seçilen müzikler, özgün görsel tasarım, hikayenin dikkat çeken tarzı ile birleşince ortaya son yılların en başarılı adventure deneyimlerinden biri ortaya çıkıyor. Bu noktada tekrar Dontnod’a yarattığı atmosfer için dönüp teşekkür etmek istiyorum.
Life is Strange PC İnceleme
Gün batımı renklerini oyunun çoğu yerinde görebiliyoruz

Life is Strange’i bu kadar övdük ancak her oyun gibi bu güzide oyunun da bazı kusurları var. Öncelikle oyun çok kısa. Bölüm halinde yayınlanan oyunların uzun saatler sürmesini beklemiyorum ancak Life is Strange’i ilk bölümünü çok da keşif yapmadan 1.5-2 saatte bitirmek mümkün. İlk bölüm Chrysalis’in çok merak uyandıran bir yerde bittiğini ve yeni bölümün Mart ayında yayınlanacağını göz önüne alırsak bu durum pek hoş değil. Bunun dışında ilerleyen bölümlerde oynanışa biraz daha çeşitlilik getirilmesini bekliyorum. Oyun her ne kadar hikaye akışı ile oynanış dengesini iyi sağlamış olsa da var olan sistemin geliştirilmesi hem oyuncular hem hikaye akışı açısından daha ilgi çekici olacaktır.



Finalde söylemek istediğim şey Life is Strange son zamanlardaki en etkileyici adventure oyunlarından biri. Telltale Games’in öncüsü olduğu yeni adventure nesline başarılı bir şekilde giriş yapan Life is Strange’i, bu tarzı sevenlerin yanı sıra etkileyici bir deneyim yaşamak isteyen oyunculara da öneriyorum. Kendine has görselliği, başarılı müzik seçimi ve muazzam atmosferi ile Life is Strange her oyun severin şans vermesi gereken bir oyun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder