Translate

8 Şubat 2015 Pazar

Japonya’nın Görülmesi Gereken Yerleri


Animelerde hep gördüğümüz okul gezileri sırasındaki geyik beslemeleri, Tokyo Skytree’de hatıra fotoğrafı çekilmeleri, ecchi sahnelerinin bol olduğu kaplıcalı bölümler, samurayların koşturduğu kalelere gibi Japonya’nın animelere konu olan, en ilgi çekici yerlerini bu yazımızda topladık.

Shibuya




Özellikle gençler tarafından rağbet gören gözde bir alışveriş ve eğlence cennetidir. Shibuya, gençlik kültürünün sürekli gelişip zenginleştiği, modayı belirleyen bir merkez konumundadır. Yoyogi Park, Meiji Tapınağı, Harajuku, Kabukicho, Shibuya İstasyonu ve Shibuya Geçiti bu semtte bulunmaktadır. Ünlü Hachikō olayı da bu semtte gerçekleşmiştir.




Tokyo Skytree



Japonya'nın en yüksek ve dünyada Burç Halife'den sonra en yüksek 2'inci kulesidir. 634 m yüksekliktedir. Aslında Tokyo Kulesi ile aynı görevi taşır. Ama Tokyo Kulesi ile arasında çok fark vardır. Bunlardan ilki; Tokyo Kulesi 333 m'dir, Tokyo Skytree ise 634 m'dir.





Tokyo Kulesi



Tokyo Kulesi Japonya'nın Tokyo şehrinde, Minato-ku'daki Shiba Parkındadır. 333 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek kendinden destekli çelik kulesi ve Japonya'nın en uzun insan ürünü yapısıdır. Kulenin tasarımı Paris'deki Eiffel Kulesi baz alınarak yapılmıştır.




Yokohama


Kanagawa bölgesinde bulunan Yokohama, Japonya'nın ikinci en büyük şehridir. Bir liman şehiri olarak bilinen Yokohama, Meiji Restorasyonu (1868-1911) sırasında yabancıların ikametine açılan ilk Japon şehirlerinden bir tanesidir.





Aogashima Adası



Tokyo açıklarında bulunan küçük volkanik bir ada. Aktif bir volkanik dağa sahip olan adada son büyük patlama 1785 yılında 140 kişinin ölümüyle sonuçlanmış. Son nüfus sayımına göre şu an adada 200 kişi yaşamakta. Hala el değmemiş böyle huzurlu yaşam alanlarının var olması insanı şaşırtıyor.






Awa Dans Festivali / Tokushima



Her yıl 12 – 15 Ağustos tarihlerinde Obon Festivali'nin bir parçası olarak kutlanan bu festivalde; Japon çalgılarıyla oluşturulan müzikle, geleneksel obon kostümlerini giyen insanlar caddelerde şarkı söyleyip dans eder. Festivalin orijinal adı Awa Odori; ''awa'', Tokushima'nın eski adı ve ''odori'' de Japoncada dans anlamına geliyor. Bir Japon Budist kutlaması olan Obon ''Ölüler Festivali''nin dans bölümü olarak gelişmiş bir etkinliktir.






Fuji Dağı


Shizuoka ve Yamanashi şehirleri arasında bulunan, 12.385 ft yüksekliğindeki Japonya'nın en yüksek dağıdır. Uzun eğimli koni biçiminde olan aktif bir volkanik dağdır. Tepe kısmı ise her mevsim karlıdır. Havanın açık olduğu zamanlarda Japonya'nın başkenti Tokyo'dan görülebilmektedir. Yılda yaklaşık 200,000 insan tarafından ziyaret edilen dağ, 2013 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine girmiştir.





Hakone Teleferiği


Komagatake dağında Sounzan ve Togendai istasyonları arasındaki 30 dakikalık teleferik turları vardır. Bu tur Ashi Gölü, volkanik oluşumlar ve Fuji dağ manzarası eşliğinde tamamlanır.




Hakone Onsen


Tokyo'ya 1,5 saatlik mesafede olan Hakone kaplıcalarıyla ünlü bir şehirdir. Birçok ryokan ve açık hava kaplıcalarının bulunduğu şehir haftasonları Tokyo'nun kalabalığından uzaklaşmak için Japonların ilk tercih ettiği bölge halinde.





Himeji Kalesi


UNESCO Dünya Kültür Mirası'na dahil olan kalenin inşasına 1333 yılında başlanmış zaman içerisinde ek binalarla büyütülerek son halini 1618 yılında almıştır. Kale ayrıca büyük beyaz duvarlarından dolayı Shirasagi-jō ("White Heron Castle") olarakta biliniyor.İkinci Dünya Savaşında Japonya'daki kalelerin büyük çoğunluğu zarar görmesine rağmen Himeji Kalesi hiç savaş görmemesiyle orijinalliğini koruyabilmiştir.





Hiroshima Barış Anıtı


Japonya'nın Hiroshima kentinde bulunan ve Atom Bombası Kubbesi (Genbaku Dōmu) olarak da bilinen Hiroshima Barış Anıtı, Hiroshima Barış Anıtı Parkı'nın bölümlerinden biridir. 1996'dan bu yana UNESCO Dünya Mirası Alanlarıdan biri olan yapı, Hiroshima'ya atom bombası saldırısı sonucunda yaşamını yitiren kişilerin anıldığı başlıca yerlerdendir.





Hitsujiyama Park / Chichibu Şehri


Tokyo'da bulunan Hitsujiyama parkı "Pembe Deniz" olarak biliniyor. Park içinde yaklaşık olarak 400.00 çiçek ve 1000 kiraz ağacı bulunduruyor. Nisan ve Mayıs aylarında bu pembe denizi görmek ve çiçeklerin arasında dolaşarak stres atmak mümkün.





Kamakura


Kamakura, 1185 - 1333 tarihleri arasında Japonya'nın ilk feodal başkenti olmasıyla tarihte önemli bir yeri vardır. Dev, bronz Buda (Daibutsu) heykeliyle meşhurdur. Günümüzde İmparatorun yazlık sarayının bulunduğu, sosyetenin uğrak noktası haline gelmiş yerdir.




Mor Salkım Tüneli / Kawachi Fuji Bahçeleri


Pastel renklerle süslenmiş, peri masallarından fırlama bu bahçe Nisan ve Mayıs aylarında, hızlı trenle Tokyo'ya 5 saatlik mesafede bulunan Kitakyushu kentinde ziyaret edilebilir. Bahçenin bu kadar renkli ve zarif görünmesinin sebebi 20 farklı Wisteria türü çiçekler ile dekore edilmiş olmasıdır.






Kinkakuji Tapınağı / Kyoto


Kinkaku-ji ("Temple of the Golden Pavilion") 1224 yılında dağ evi olarak inşaa edilen yapı yüzyıllar boyunca restorasyondan geçerek günümüze gelmiş Kyoto'nun en önemli Zen Tapınaklarından biridir. Son iki katının altın varak kaplamasından dolayı Altın Köşk Tapınağı olarak bilinir. Kinkaku-ji tapınağının ilk katı Heian soylu tarzında, ikinci katı Samuray tarzında ve üçüncü katı da Zen tapınağı tarzında yapılmış. 1994 yılında tapınak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.





Kyoto


1868'e kadar İmparatorluk Japonya'sının başkenti olan şehir, şu an Kyoto Bölgesi'nin ayrıca Osaka-Kobe-Kyoto metropolitan bölgesinin büyük bir bölümünün başkentidir. Özellikle Sonbahar aylarında görsel şölen yaşatan şehirde 2000 tapınak ve mabet vardır. Bunların 17 tanesi UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alır. Geyşa yetiştiren okulların, geyşa evlerinin ve konuklara hoş vakit geçirtmek için olanak sunan çay ocaklarının yoğun olarak bulunduğu Gion Mahallesi bu bölgededir.





Matsumoto Kalesi / Nagano


1504 yılında inşaasına başlanan kale Shiro (Japon Kalesi) tarzında Japonya'nın en büyük kalelerinden biridir. Kalenin tenshu (baş kulesi)'su günümüze kadar korunan 12 Genzon Tenshu ("Mevcut Oniki Tenshu") dan biridir. Koyu renginden dolayı halk tarafından Karasu-jō (Karga Kalesi) diye hitap edilmektedir.




Nabana no Sato / Kuwana Şehri


Kuwana’daki Nagashima adasında ‘Nabana no Sato Botanik Bahçesi', 8 milyon ışık ile aydınlatılatılarak ülkedeki en güzel ışık gösterisi olarak gösteriliyor. Aralık ayında ziyaretçilerini ağırlayan ışık gösterisi her yıl farklı temaları işliyor.





Nagoya Kalesi / Nagoya Şehri


1609'da Shogun Tokugawa Ieyasu'nun 9. oğlu için yaptırdığı kaledir. Japonya'nın üç güzel kalesinden biridir. Kulenin çatısında bulunan altın yapımlı çift Shachihoko (Yarı kaplan yarı sazan) ile tanınır. Shachihoko ile birlikte Nagoya şehrinin sembolü olarak kabul edilmektedir.





Nara


Japonya'nın geyikleri ve tapınaklarıyla ünlü şehri. 8 Budist tapınağı UNESCO tarafından koruma altındadır. Bu tapınaklardan Todai-ji dünyanın en büyük tahta yapısı olarak kayıtlara geçmiştir. Sika geyiklerinin tanrının habercileri olduğuna inanıldığından, bu geyikler tarih boyunca kutsal hayvanlar olarak kabul edilmişler ve halkın büyük saygısına sahiptirler.





Gökkuşağı Köprüsü


Tokyo körfezi üzerinde, toprak dolgulu bir ada üzerinde yapılmış Odaiba'yı ana karaya "Rainbow Bridge" bağlamaktadır. Odaiba, başkentin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olup geniş bir alışveriş merkezi ile kaplıca eğlence merkezi Ooedo-Onsen Monogatari'ye de ev sahipliği yapar. Ayrıca köprüyü yürüyerek geçmekte mümkündür.





Ritsurin Bahçesi / Takamatsu Şehri


Japonya'nın en ünlü geleneksel bahçesidir. İçerisinde çay evi ve çeşitli sanat sergilerini barındırır. Bu park, Matsudaira klanına ait bir villanın bulunduğu sahada 350 yıl önce yapılmıştır.





Sapporo Kar Festivali / Hokkaido


Japonya'nın kuzeyindeki, doğal güzellikleriyle ünlü Hokkaido adasının beyaz incisi Sapporo Şubat ayının ilk haftası düzenlenen kar festivaline her yıl yaklaşık 2 milyon turist katılıyor. Festival, şehir merkezindeki Odori Park, çok amaçlı bir spor salonu olan Community Dome Tsudome ve Susukino ana caddesinde sergileniyor.




Shirakawa-go / Gifu ve Toyama Bölgeleri Arası


UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ndeki Shirakawa-go; geleneksel köy evi ve güçlü çatı mimarisiyle ünlü, etrafı dağlarla çevrili, doğa harikası olan eski tip Japon yerleşim yeridir. Kış boyunca yağan kar nedeniyle eşsiz güzellikte manzaralar görmek mümkündür.




Sensoji Tapınağı / Tokyo


Tokyo'nun en eski Budist tapınağı olan yapı Asakusa bölgesinde bulunmaktadır. Asakusa Kannon Tapınağı olarakta bilinen yapının girişinde bulunan iki büyük kağıt fenerin ruhlara yol gösterdiğine inanılır. Efsaneye göre 628 yılında Sumida nehrinde balık tutmakta olan iki balıkçının ağına Tanrıça Kannon'un heykeli takılır. Heykeli ne kadar nehire geri atarlarsa atsın her seferinde geri dönmesi üzerine iki balıkçı burada Merhamet Tanrıçası olan Kannon'u bulmak için bir tapınak inşaa etmeye başlar.





Tokyo


Lezzetli yemek sanatının, popüler kültürün, temalı kafelerin, J-Pop, tuhaf modanın ve tabii ki anime kültürünün başkenti olan Tokyo'nun ışıl ışıl gece hayatından sadece bir görüntü.





Tokyo İmparatorluk Sarayı


Japonya İmparatoru'nun ailesiyle birlikte yaşadığı resmi evidir. Sarayın iç bölgelerine sadece yeni yıl kutlamaları yapılan 2 Ocak ve İmparatorun doğum günü olan 23 Aralık günlerinde girilebiliyor.





Okinawa


Okinawan takımadaları arasındaki en çok bilinen büyük Okinawa adası, Japonya'nın en sıcak bölgesidir. Sıcaklık yıl boyunca 18°C'nin altına düşmez. Mercan resifleri, zümrüt yeşili denizi, güneşli gökyüzü ve tropikal bitki örtüsü ile ziyaretçilerin gözünü maviye boyayan adadır.




Itsukushima Tapınağı / Hiroshima


Hiroshima Körfezi'ndeki Miyajima adasında yer alan 6. yüzyıldan kalma tapınak, gelgite bağlı olarak suyun üstünde yüzüyormuş gibi görünür. Tapınağın kırmızı kapısı (Torii Gate) Japonya'nın en güzel üç manzarasından biri olarak kabul edilir. Ana tapınak fırtına tanrısı Susanoo'nun kızları üç Shinto tanrıçalarına adanmıştır. 1996'dan bu yana Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alır.





Akihibara


Tokyo'nun Chiyoda bölgesinde bulunan Akihabara (Güz Yaprakları Tarlası) elektronik eşyaların ve otakuların kalbi olarak biliniyor. Elektronik teknoloji ürünlerinin ucuza ya da ikinci el satıldığı bölge aynı zamanda anime, manga ve video oyunlarının bulunduğu otaku cennetidir. Sokaklarda cosplay yapanlarla dolaşmak, maid cafe'de omletin üzerine yazı yazan hizmetçi kızları görmek ve 7-8 katlı figür satan dükkanları görünce bayılmak mümkündür.





Tokyo Disneyland & Tokyo Disney Sea


Her yaştan insana hitap edebilen, iki büyük eğlence parkının bulunduğu, Tokyo'nun en eğlenceli kısmıdır. 17 milyon kişi ziyaretçi rekoruyla, gündüz ve gece farklı sovlar sergileyen parkta teknolojinin geldiği son boyut "Electiric Parade Dream Lights" gösterisini izleyebilirsiniz.





Shinjuku Gyoen & Ueno Park


Tokyo'nun en popüler park ve gezi alanlarından olan Shinjuku Gyoen ve Ueno Park içinde müze ve tapınakları barındırırken ilkbahar aylarında "Hanami" festivaline de ev sahipliği yapıyorlar. Nisan ayının başlarında hazırladıkları çiçekli bento kutuları ve eş-dost ile parklara akın eden Japonlar 'Kiraz Çiçeklerini İzleme' etkinliğini gerçekleştiriyorlar. İlkbaharda pembeye bürünen bu parklar ayrıca içlerinde barındırdıkları farklı türden ağaçların mevsimsel renk değiştirmesiyle sonbaharda da sarı-kırmızı renge bürünüyorlar. Güz aylarında renk değiştiren ağaç yapraklarını izlemeye gitmeye ise 'Momiji' festivali deniyor.






Sumiyoshi-taisha


Osaka'da Sumiyoshi Bölgesi'nde bulunan bu Şintoist tapınağı Sumiyoshi Grand Temple (İthitaşmlı Sumiyoshi Tapınağı) olarak da bilinir. Sumiyoshi Tapınağı, yeni yıla girdikten sonra en fazla ziyaret edilen tapınaklardan biridir.




Saihō-ji Tapınağı Yosun Bahçesi


Kyoto’da bulunan Saihō-ji Tapınağı Yosun Bahçesi, UNESCO tarafından Dünya Mirasları’na alınmış yerlerden birisidir. Geçmişte Kyoto'daki çoğu tapınak gibi giriş ve çıkışın serbest olduğu Koke-dera'ya, bahçeyi gezen bir turistin yosunlara basıp kayarak ölmesi sonucu ziyaretçi sayısını sınırlayan randevulu bir ziyaretçi kabul sistemi getirilmiştir. Mektupla yapılan başvurular sonucunda tapınak ziyareti için kabul edilen şanslı ziyaretçiler; büyüleyici tapınağı ve bahçeyi, Budizm öğretileri ve tapınağın tarihi hakkında bilgiler veren bir rehber rahip eşliğinde gezebilme olanağına sahip olmaktadırlar. 




Ginkaku-ji Tapınağı / Kyoto


Gümüş Tapınak, 14. yüzyılda ay seyri için tasarlanmıştır. Japon bahçelerinde kullanılan bahçe pagodaları, bu tapınakların minyatürize edilmiş şeklidir. 1482 yılında Ashikaga Yoshimasa tarafından yaptırılan yer Yoshimasa'nın ölümünden sonra Zen tapınağına dönüştürülmüş.





Ryôan-ji Tapınağı / Kyoto


UNESCO tarafından Dünya Mirasları’na alınmıştır. Bu tapınağın bahçesinde 15 adet kaya bulunmaktadır. Fakat öyle bir şekilde dizilmiştir ki hangi açıdan bakılırsa bakılsın sadece 14 tanesi görülebilir. İnanışa göre sadece ışığa ulaşanlar 15’ini birden görebilir. Ryōan-ji Tapınağı, Huzurlu Ejderha'nın Tapınağı olarak da bilinir.





Kiyomizu-dera Tapınağı


Sakanoue Tamuramaro (758-811) tarafından inşa ettirilen Kiyomizu-dera Tapınağı şehirdeki en popüler tapınaklardan birisidir. Enfes Kyoto manzarası yanında tapınağın en büyük efsanesi yüksek konumdaki verandasından atlayıp yaralanmadan kurtulanların her istediklerinin yerine geleceği, ölenlerin ise aziz olacağıdır. Ayrıca tapınak alanında yer alan akarsudan metal bardaklarda su içilerek sağlık, uzun yaşam ve başarı kazanılacağına inanılmaktadır.


Bu kadar güzel yerler varken sadece fotoğraflarını görebilmek ve gidememek insanın içini burkuyor ama umarım hepimiz bir buraları ziyaret edip gezebilme şansını yakalarız :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder