Translate

7 Şubat 2015 Cumartesi

Donten ni Warau




Tür: Aksiyon, Tarihi, Shoujo
Yayımlanma Tarihi: 04.10.2014
Bölüm Sayısı: 12
Yönetmen: Gen Fukunaga
Stüdyo: VAP, Doga Kobo
Mangaka: Kemuri Karakara
Başlıca Seiyuular: Yuuichi Nakamura (Tenka Kumo), Yuki Kaji (Soramaru Kumo), TsubasaYonaga (Chuutarou Kumo)
Kapanış: Galneryus – Attitude to Life

Japonya’da Edo dönemi denilen ve 250 yılı aşkın süren çöküş dönemi ile ilgili birçok anime yapılmıştır. Bunlardan bazıları işin tarihsel boyutunu ele alırken bazıları da dönemi komediye döküp anlatmıştır. Edo döneminin sona ermesiyle birlikte Meiji dönemi başlamış ve bu dönemde Japonya hızla yükselişe geçmiştir. Bu yükselişle birlikte batılılaşma kavramı da Japonya’da kendine yer bulmuş ve ülke kendi tarihinden ve kültüründen uzaklaşıp Batı kültürünün etkisi altına girmiştir. Donten ni Warau, Meiji döneminin başlarında geçen bir hikaye. Kılıç kullanımının yasaklandığı ve samurayların özgürlüğünü yavaş yavaş kaybettiği bu devirde yasaklara uymayanlar artmış ve suç oranları oldukça yükselmiştir. Japon hükümeti göl ortasına kimsenin firar edemeyeceği bir hapishane yaparak bu sorunu çözmeye çalışır. Hapishaneye tek erişim yolu su olduğu olduğundan mahkumları hapishaneye götürmek için Kumo ailesinin üç erkek kardeşi görevlendirilir. Ebeveynlerini kaybeden üç kardeşin bu tehlikeli işte başlarına neler gelecektir?


Donten ni Warau
Birçok kez kullanılan ama orijinalliğini hiçbir zaman kaybetmeyen tarihsel konulu animelere bir yenisi daha eklendi. Karakterler olarak her ne kadar shoujoya kaçsa da konu ve atmosfer açısından asıl türüyle bağlantısını kaybetmiyor Donten ni Warau. Renklendirmeler parlak değil, aksine donuk ve karanlık, ki bu da o dönemin atmosferini göz önüne sermede daha başarılı oluyor doğrusu. Karakter animasyonları ise ne çok iyi, ne de çok kötü. Kısa bir iki sahne dışında pek fazla aksiyon göremediğimiz için bu konu hakkında yorum yapmak pek sağlıklı olmayacaktır.
İçimizden bazılarının shoujo animelerine yaklaşımlarını az çok biliyorum, o yüzden türler arasında shoujoyu görünce soğukluk hissedenler de olmuştur. Yukarıda da söylediğim gibi, karakterler dışında shoujoya pek bulaşmayan bir seri aslında. Gidişat öyle gösteriyor ki anime sarpa saran ilişkilere değil de aksiyona ve konuya daha fazla yoğunlaşacak. Bunun da hikayenin geçtiği dönemle ve atmosferle daha uyumlu olduğu aşikar.


Donten ni Warau
Seiyuular konusuna gelirsek ilk bölümü izleyenler Tenka ve Soramaru’nun seiyuularını hemen tanımışlardır. Eskilerden kopup gelen ve performansından hiçbir şey kaybetmeyen, karizmatik karakterlere ses veren Yuuichi Nakamura, Donten ni Warau’da da serinin belki de en sevilecek ve karizmatik karakteri Tenka’ya hayat vermiş. Düşünüyorum da Tenka karakterine daha uygun bir seiyuu var mıdır diye, henüz aklıma gelmedi. Soramaru’nun sesi ise son dönemlerde oldukça fazla duyar olduğumuz Yuki Kaji’ye emanet. Güçlenmek isteyen ama hep bir yönden zayıf kalan karakterlerin vazgeçilmezi olan Yuki Kaji, bu animede de yine aynı türden bir karaktere hayat veriyor. Çoğu seride, vazgeçilmez yan karakterlerden birinin seiyuusu olan Sakurai Takahiro, yine aynı rolle karşımıza çıkıyor ve ailenin karizmatik kahyası Shirasu’yu seslendiriyor.



Donten ni Warau
Henüz bir açılış şarkısının kullanılmadığı animede kapanış şarkısını Galneryus isimli grup seslendiriyor. Rainbow ve Hunter x Hunter kapanış şarkılarından hatırladığımız grup, Donten ni Warau’da da güzel bir şarkıyla kulaklarımızın pasını alıyor. Anime içerisinde çalan bazı müzikler tam ortama uygun olmasa da yer yer kulağıma çarpan geleneksel Japon müzikleri atmosferi kuvvetlendirmiş.



Donten ni Warau mangası 29 bölümden oluşuyor ve bitmiş durumda. Anime serisinin ise 12 bölüm olacak olması bütün konunun işlenip bitirileceğine işaret. 12 bölümlük animelerin çoğundan pek fazla tat alamadığımızdan dolayı olacaktır ki bu seriden de aynı şekilde tat alamayacağımızı düşünüyorum. Ya konu çok hızlı işlenir, ya da çok fazla olay gerçekleşmeden final yapar; kısa serilerin en büyük eksikleri bunlardır büyük ihtimal. 25 bölümlük bir potansiyele sahip Donten ni Warau, bizi tatmin edecek mi etmeyecek mi,  hep beraber göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder