Translate

22 Ocak 2015 Perşembe

Resident Evil HD Remaster PC İnceleme

Resident Evil HD Remaster PC İnceleme

Tür: Korku, Hayatta Kalma

Çıkış Tarihi: 19 Ocak 2015 (Steam: 40 TL)
Yapımcı-Yayıncı: Capcom
Diğer Platformlar: PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One
1998 yılında Raccoon City’de bir süredir acayip cinayetler işlenmektedir. Bulunan cesetler parçalanmış ve birileri tarafından yenilmiş gibi görünmektedir. Bu cinayetleri incelemek üzere Raccoon City Polis Departmanı’nın S.T.A.R.S. (Special Tactics And Rescue Service) birliğinden Bravo ekibi gönderilmiş ancak görev sırasında merkez ile bağlantıları kesilmiştir. Cinayetlerin gariplikleri ve ilk giden ekipten haber alınamaması sonucu Alpha ekibi gönderilir.  Ekip Bravo ekibine ait helikopteri bulur ancak etrafı incelerken köpeklerin saldırısına uğrarlar. Ekipten biri köpekler tarafından yenilmekte iken diğerleri kaçar ve ormanda karşılarına çıkan köşke sığınırlar. Ekipten Jill Valentine, Chris Redfield, Albert Wesker ve Barry Burton sağ kalmıştır. Sağ kalan Alpha ekibi üyeleri bu karanlık gecede kapalı kaldıkları köşkte hayatta kalmaya çalışacaklardır.
Shinji Mikami’nin 1996 yılında dünyaya armağan ettiği Resident Evil korku türünü kökten değiştirerek modern hayatta kalma oyunlarının temelini atmıştı. 18 yıldır devam eden seri 4. oyunla beraber radikal kararlar alınarak değişse de hâlâ bahsi geçtiğinde hepimizin dikkatini çeken bir seri olmayı başardı. HD Remaster kervanına katılan oyunumuz nasıl olmuş bir bakalım.
Öncelikle oyuna başlamadan önce hangi karakterle oynayacağımız soruluyor yine. Chris veya Jill’i seçerken istersek BSAA üniformalı hallerini de seçebiliyoruz. Seçimimize göre başlangıçtaki ekip değişiyor. (Jill seçersek Chris, Chris seçersek Barry kayboluyor oyunun başında)


Resident Evil HD Remaster PC İnceleme
Chris ile Jill’in Eski ve Yeni Halleri
Oyun açılınca yeni HD görseller kendini belli ediyor. Özellikle de geniş açılı sahnelerde oyun gözlerimi aldı. HD remaster’ın nimetlerinden ışıklandırma ve efektler gayet hoş görünüyor. Yalnız 2002 remake’inden HD remake hazırlanmış olsa da eski sistemler oyunda zorlanabiliyor; mesela benim GT555M’li Lenovo Y570 dizüstü bilgisayarım 720p High (AA yok) ayarda bazı sahnelerde çok zorlandı. Ancak ayarları Medium’a çektikten sonra pek bir sorun kalmadı. Eski sistemlerde performans sıkıntıları sizleri bekleyebilir.



Resident Evil HD Remaster PC İnceleme
Köşk büyük… Bayağı büyük

İngilizce seslendirme yine can sıkacak tipte. (maalesef Japon oyunlarının genel sıkıntısı) Neyse ki oyunda çok fazla konuşma yok, o yüzden pek dikkat çekmiyor. Ancak müzikler yine korkutmada başarılı. Oyun devam ederken arkada çalarak insanı gerim gerim geriyor. Bir de zombiler var tabii ki. Acayip sesleriyle köşeyi döner dönmez sizi kucaklamaya kalkıyorlar,  suratlarına mermiyi yediklerinde ise daha sevimli oluyorlar.
Yukarıda bahsettiğim gibi kamera açısı oyunun ilk haliyle aynı. Farklı sabit açılardan oyunu takip ediyoruz ve ana karakterimizi yönetiyoruz. Eski günlerin hatrına oyunu gamepad ile oynadım, klavye-fare pek hoşuma gitmedi. Zaten pek de nişan alma şansımız yok oyunda, 96’nın kısıtlı imkanları, günümüzün korkutma ögelerinden biri haline gelmiş. Envanter ekranında Jill ile 8 eşya, Chris ile ise 6 eşya taşıyabiliyoruz. Görece Chris’le oynamanın Jill’den daha zor olduğu söylenebilir. Bir de oyun içinde mermi ve mürekkep sıkıntısı var. Mermi tamam da mürekkep ne alaka diyenler için anlatayım; oyun içinde kaydedebilmek için daktiloları kullanıyoruz ve her kullanışımızda mürekkebimiz azalıyor. Evet, doğru anladınız; elimizdeki mürekkep kadar kaydedebiliyoruz oyunumuzu. Mermi azlığı ile beraber oyunu zorlaştıran elemanlar bunlar. Ha bir de zombiler ölmüyor. Yani kolay kolay ölmüyor. Kafaları patlamadığı veya yanmadıkları sürece de hayata geri dönebiliyorlar.


Resident Evil HD Remaster PC İnceleme
Onların da sevgiye ihtiyacı var
Bilmeyenler için oyunda irili ufaklı birçok bulmaca bulunuyor. Oyun esasında zombi avcılığından ziyade zombilerden kaçmak üzerine kurulduğundan sizi sonuna kadar zorluyor. Herhangi bir açıklama da yapmadığından köşk içinde yaptığınız gezinti sırasında bulduklarınız ve fark ettikleriniz sizi daha da ileriye götürüyor. Yani oyunumuz bir aksiyon oyunundan çok bir macera oyunu havasında ilerliyor.
İlk oyunu PSX’te, Resident Evil 3: Nemesis oyundan sonra, sanırım 10 yaşındayken falan oynamıştım. O zamanlar korku oyunu oynamak yemediğinden gündüzleri oynardım. Şimdi ise gece gece oynuyorum, sahneler aynı ama ben yine de tırsıyorum. Seriye 4. oyundan sonra dahil olan arkadaşlar serinin “korku” kısmına pek aşina olmayabilir ancak bu seri temelini korkudan alan bir seri oldu hep ve biz kemik kitle için öyle kalması çok çok önemliydi. Artık korku ögesinin yerini aksiyon almış da olsa Resident Evil HD Remaster serinin başlangıcını öğrenmek isteyenler için güzel bir deneyim sunuyor. Biz bilenler için ise biraz nostalji…
BONUS: PC’de oyunun ilk dakikalarına ait oyun içi fragman


Kaynak:AnimeFantastica

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder