Translate

22 Mart 2015 Pazar

Ori and the Blind Forest - PC İnceleme





Tür: Platform/Puzzle

Çıkış Tarihi: 11.03.2015

Yapımcı: Moon Studios

Yayıncı: Microsoft Studios

Diğer Platformlar: Xbox One

Söz konusu görsel sanatlar olduğunda platform oyunları son dönemlerde en öne çıkan yapımlar olarak karşımıza çıkıyor. Trine serisinin masalsı görselliği, Limbo’nun sade ve güçlü atmosferi, Braid’in basit ama şirin grafikleri derken platform oyunları, görsellik açısından oldukça yaratıcı işlere imza atıyor. Şu anda Microsoft’un kanatları altında yaşamını sürdüren Moon Studios, son 4 yılını büyüleyici bir görsellik sunan Ori and the Blind Forest üzerinde çalışarak geçirdi ve size rahatça söyleyebilirim ki karşımızda son yılların en iyi platform oyunlarından biri var.

Ori and the Blind Forest, geçtiğimiz günlerde PC ve Xbox One platformları için yayınlandı. Xbox 360 sürümü ise ilerleyen zamanlarda oyuncularla buluşacak. Temelde bir platform oyunu olan OatBF, bünyesinde hatırı sayılır aksiyon da barındıran bir yapım. Ancak bütün bu özelliklerinin dışında oyunu çekici yapan en önemli detay ise muazzam görselliği… Her bir dokusu incelikle işlenmiş bir çevre tasarımına sahip olan oyun, kimi yerlerde öyle manzaralar sunuyor ki oyunu bırakıp ağzınız açık bir şekilde etrafınıza bakabiliyorsunuz.





Harika çevre detayları oyunda sizleri bekliyor.


Görsel özelliklerden bu kadar bahsettiğimiz yeter. Biraz da hikayeden bahsedelim. Oyundaki baş karakterimiz Ori ve hayır, kendisinin Hobbit’teki Ori ile bir ilgisi yok. Bir koruyucu ruh olan Ori, daha küçücükken ruh ağacından düşen Ori, Naru adlı bir orman hayvanı tarafından evlat ediniliyor. Ori ve Naru’nun yaşadığı orman büyük bir felakete kurban gidince Naru hayatını kaybediyor ve Ori, kendisine rehberlik eden Sein ile birlikte ormanı keşfe çıkıyor.

Oyuna oldukça güçsüz bir şekilde başlıyoruz. Zıplamaktan başka bir özelliği olmayan Ori ile hayatta kalma mücadelemiz, oyunun ilerleyen bölümlerinde Ori’nin yeni yetenekler kazanmasıyla farklı bir boyuta ulaşıyor. Elbette Ori ne kadar güçlenirse güçlensin, orman da bir o kadar acımasızlaşıyor. Burada belirtmek istediğim önemli bir detay var. Oyun kolay değil. Eğer oyunun dış görünüşüne aldanıp çerezlik bir oyunla karşılaşacağınızı umuyorsanız oldukça yanılıyorsunuz. OatBF, her bölümde oyuncuyu zorlayan, farklı şekilde düşünmeye iten bir oyun. Eğer oyunun gittikçe zorlaşan yapısına ve Ori’nin kazandığı yeteneklere hızla alışamazsanız, sizi oldukça zor bir macera bekliyor demektir.








Oyunda iki farklı yetenek kazanma sistemi mevcut. Biri, ormanın belirli bölgelerinde karşılaştığınız ruh ağaçlarından kazandığınız yetenekler. Diğer ise oyun boyunca öldürdüğünüz düşmanlardan kazandığınız tecrübe puanlarıyla kazandığınız yetenekler. Ağaçlardan kazandığınız yetenekler genelde oyun için zaruri öneme sahip ve bu ağaçları bulmadığınız takdirde oyunda ilerlemeniz pek mümkün değil. Bu yetenekler arasında havada çift zıplama, havada süzülme ve duvara tırmanma gibi oldukça önemli yetenekler var.

Oyunun kayıt sistemi oldukça farklı. Maceranız boyunca topladığınız enerji topları ile oluşturacağınız soul link’ler sayesinde oyun içinde herhangi bir yerde kayıt noktası oluşturmanız mümkün. Üstelik bu noktalar, kazandığınız tecrübe puanlarını yeni yeteneklere dönüştüreceğiniz yerler. Bu ikincil yetenekler üç gruba ayrılıyor ve her ne kadar oyunun ilerleyişi açısından hayati önem arz etmeseler de, eksikliklerini ciddi anlamda çekebilirsiniz. Yeteneklerin üç gruba ayrıldığını söylemiştik. Birinci grup, oyundaki savaşlarda Ori’nin gücünü arttırırken, ikinci sıra yetenekler enerji topları ile yapabileceklerinizi arttırıyor. Son sıra yetenekler ise, Ori’nin bulmacaları daha kolay çözmesini sağlayan karışık özellikleri barındırıyor.

Ori and the Blient Forest’in genel yapısını anlattığımıza göre artık kişisel yorumlamama geçebilirim. Platform oyunları, son zamanda gelişen görsellikleri ve tatmin edici oynanışlarıyla en sevdiğim oyun türleri arasında yer alıyor. Trine, Limbo, Braid gibi oyunları ayıla bayıla oynayan biri olarak tahmin edebileceğiniz gibi Ori and the Blind Fores’e hayran kaldım. Zorlayıcı bulmacaları ilk başta biraz sıkıntı çıkarsa da, oyunda ilerledikçe alışmaya başlıyorsunuz. Oyun kendini kesinlikle tekrar etmiyor ki platform oyunlarında genelde sıkça yapılan bir hatadır bu. Her yeni bölümde karaktere kazandırdığı yeni özellikler ve bölüm tasarımlarındaki farklılıklar ile Ori and the Blind Forest, oynadığınız her bölümü eşsiz kılıyor.






Oyuna her zaman kasvetli hava hakim değil.



Yapımın negatif kısmını soracak olursanız tek söyleyebileceğim şey tür için devrimsel bir yenilik sunmaması. Ayrıca kayıt noktalarının elle oluşturulması ilk başlarda oyunu kolaylaştırsa da, ilerleyen bölümlerde enerji toplarında yaşanan kıtlık sebebiyle dakikalarca oyunu kaydetmeden oynamanız gerekebilir ki kimi yerlerde saç baş yolduracak tuzakların olduğunu varsayarsak pek hoş bir durum değil.


Son olarak Ori and the Blind Forest, platform türünün en başarılı elementlerini muazzam bir görsellikle birleştirip oyuncuya sunan oldukça başarılı bir yapım. Platform türünü seven her oyuncu mutlaka bu oyuna bir şans vermeli. Eğer zorlu bulmacalar ve aynı bölümü 10 15 defa oynamak gibi sıkıntılı detaylar keyfinizi kaçırmayacaksa platform türüne uzak olanlar dahi bu oyundan büyük bir zevk alabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder