Translate

30 Kasım 2014 Pazar

Kiraz Çiçekleri




Hepimiz animelerden olsun, Japon dizilerinden yada filmlerinden olsun bir şekilde bu görüntüye ve "Hadi kiraz çiçeklerini izlemeye gidelim" cümlesine aşinayızdır. Peki kiraz çiçeklerini bu kadar önemli kılan nedir? Hadi hep birlikte öğrenelim :)







Animelerde veya filmler de romantizmin baş yapıtı haline gelen kiraz çiçekleri aslında yeniden doğuşun ve faniliğin simgesidir. Bizdeki kiraz çiçeklerine nazaran meyve vermezler ancak tadına doyulmayacak bir görsel şölen sunarak bu eksiği kapatırlar. 







Nitekim Japonlar da bu güzelliğin önemini anlamış olacak ki 11 kentte 2'şer haftalık festivallerle kutlanır ve buna "Sakura Zensen" adı verilir. Yani "Kiraz Çiçeklerinin Açması".Tüm halkın katıldığı bu bayram bir çok kişinin hayatının dönüm noktası olabiliyor. Mesala evlilik tarihleri gibi önemli olaylar kiraz çiçeklerinin açılışına göre ayarlanıyor. Hatta okullar bile kiraz çiçeklerine göre açılıyor.








Bu tarz önemli olaylara yön veren kiraz çiçekleri güneyden kuzeye doğru açıyor ve Mart ayında başlayıp Mayıs'ın sonlarına kadar sürüyor. Japonlar için Hana-mi yani çiçek seyri Kültürlerinde de ayrı bir yer ve anlam kazanmıştır. Kış için Veda, Bahar için ise görkemli bir başlangıç anlamına gelir.
Ve Japonya'nın gayri resmi çiçeği olarak anılır.







Bu yüzden Japon halkı çiçeklenme zamanı üzerine düşer ve oldukça hassasiyetli davranır. Bundan dolayı daha dikkatli çalışılır ve çiçeklenme günü halka doğru olarak haber verilir. Kiraz çiçeklerinin açışı o kadar güzeldir ki meteoroloji tarafından her şehir için tahminleri önceden yapılır ve insanlar ona göre programlarını ayarlar. 2013’te ön görülen kiraz çiçeklerinin açış zamanları aşağıdaki gibidir:



YerTahmini Açma TarihiEn Güzel Zamanı
Tokyo25 Mart1 Nisan – 10 Nisan
Kyoto25 Mart1 Nisan – 10 Nisan
Kagoshima 22 Mart30 Mart – 7 Nisan
Kumamoto 19 Mart27 Mart – 4 Nisan
Fukuoka 20 Mart29 Mart – 6 Nisan
Hiroshima 24 Mart1 Nisan – 9 Nisan
Osaka 25 Mart1 Nisan – 10 Nisan
Nara27 Mart1 Nisan – 9 Nisan
Nagoya 24 Mart31 Mart – 8 Nisan
Yokohama 25 Mart1 Nisan – 9 Nisan
Kanazawa 2 Nisan8 Nisan – 15 Nisan
Nagano12 Nisan16 Nisan – 23 Nisan
Fukushima10 Nisan15 Nisan – 22 Nisan
Sendai12 Nisan17 Nisan – 24 Nisan
Aomori24 Nisan29 Nisan – 6 Mayıs
Hakodate 1 Mayıs5 Mayıs – 12 Mayıs
Sapporo 4 Mayıs7 Mayıs – 14 Mayıs






 Uzun yaşama dair yazılan tüm makalelerin,hazırlanan tüm yazı dizilerinin “Shangri-La”sı Okinawa adasında,daha ocak ayı ortalarında başlayan hareketlenme, mayıs ayı ortalarına kadar ülkenin geneline, suya atılan taşın halkaları gibi yayılıyor. Ve bu şölen, yalnızca Japon halkını değil, dünyanın dört bir köşesinden yarım milyon turisti Kiraz bahçelerine topluyor.
Umarım  bir gün bizde bu görsel şöleni kendi gözlerimizle görebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder