Translate

22 Mart 2015 Pazar

Japonya’nın Efsane Sanatçısı

Shiro Sagisu




Shiro Sagisu (Müzisyen)


Doğum Tarihi: 29 Ağustos 1957





Böylesine büyük bir sanatçıdan nasıl başlasak emin değiliz. Bestekarlığından mı, prodüktörlüğünden mi, aranjörlüğünden mi, orkestra şefliğinden mi hangisinden bahsetsek? Anime müziklerinden mi, sinema müziklerinden mi, video oyunu müziklerinden mi, kendi albümlerinden mi başlasak? Belki de daha farklı bir yol izlemeliyiz. “Magi” adlı anime serisini çoğunuz duymuşsunuzdur herhalde. “Magi’nin anime uyarlaması geliyor” haberinin ardından bir süre sonra animenin ekibi açıklanmıştı. O günden sonra anime serisi başlayana kadar devamlı “Magi, Shiro Sagisu ile geliyor” şeklinde tanıtımı yapıldı. Mangakasının bile pek adı geçmedi. Bir müzisyen düşünün ki, müziklerini yaptığı eserin yaratıcısını bile gölgede bıraksın. İşte o Japonya’nın efsane sanatçısı Shiro Sagisu. Müzik dünyasının büyük üstadı, eserlerinde her duyguyu çok iyi yaşatabilmesiyle ün yapmıştır. Üzüntü, umut, heyacan, mutluluk… Üstad, o eserinde neyi hissetmenizi istemişse onu hissetmek durumunda kalırsınız. Hatta bazı müziklerini dinleyip, savaşa bile gidebilirsiniz. Onun müziklerini yaptığı bir animeden bir sahneyi hatırlamaya çalışın. Büyük ihtimalle o sahneyi müzikleri ile birlikte hatırlayacaksınızdır.






Müzikleri ile sahneleri ölümsüzleştiren, hafızalarımızdan kolay kolay silinmemesini sağlayan sanatçı, 35 yılı aşan sanat hayatında sayısız esere ve albüme imza attı, müziklerini yaptığı eserlere ödül kazandırttı. Anime müziklerinin popülerliğini müthiş bir derecede arttırdı ve bu sayede belki de birçok kişiyi anime dünyasına çekti.







1995’te Neon Genesis Evangelion ile adını anime dünyasında iyice duyuran sanatçıyı, 2004’te Bleach animesinin başlaması ile artık tanımayan fazla kişi kalmamıştı. Bleach’in müziklerini çok sayıdaki OST albümüne sığdıramadı, bir o kadar daha albümlerde bulunmayan müziğe imza attı. Neon Genesis Evangelion serisinden sonra Evangelion film serisinde harikalar yarattı. Bleach’in ardından Evangelion’un da ödül kazanmasını sağladı. Unutulmaz eserlerden uzun yıllar sonra anime dünyasına geri dönen Berserk için müzik konusundaki en iyi seçim şüphesiz kendisiydi ve müzikleri ile büyük beğeni toplayan üçlemenin ilk filmi yine ödüle layık görüldü. Diğer filmlerin de değerlendirmeye gireceği zaman geldiğinde ödül kazanması büyük bir sürpriz olmayacaktır. Yazımıza Magi ile başlamıştık. Şunu belirtmeden edemeyeceğiz. Anime serisi başlamadan önce Magi çok fazla rağbet gören bir manga değildi. Satışları günden güne iyice düşüyordu. Anime serisinin başarılı uyarlamasına bir de Shiro Sagisu’nun müzikleri eklenince oldukça popüler bir seri durumuna geldi. Anime çıktıktan kısa bir süre sonra mangasının satış rakamları 2 katını da geçti. OST’leri aranır hale geldi. Anime dünyasında şimdilik en son Berserk Ougon Jidaihen III: Kourin’in müziklerini tamamlayan usta sanatçı, bunca yıl boyunca kendi çıkardığı eserlerin yanında, sinema dünyasına da Casshern ve Musa gibi filmlerle adını yazdırmaktan geri kalmadı. Son derece başarılı bir şekilde orkestra şefliği yapan Shiro Sagisu; Ken Hirai, Misia, Satoshi Tomiie gibi isimleri müzik dünyasına kazandırttı.






Eserleriyle çoktan ölümsüzleşen büyük üstad, benzersiz eserler ortaya çıkarmaya ve farkını koymaya devam etmektedir. Shiro Sagisu’nun müzikleri arasından seçim yapmak kesinlikle hiç kolay değil. Yine de en çok beğendiğiniz parçalar hangileri?


Shiro Sagisu

En ünlü çalışmalarından bazıları:
-Bleach (anime)
-Evangelion (anime)
-Berserk Golden Age Arc (anime)
-Magi (anime)
-Casshern (sinema filmi)
-Musa (sinema filmi)
-Shining Force Neo (video oyunu)

Arslan Senki’nin Uzun Tanıtım Videosu


Akagami no Shirayuki-hime’nin İlk Tanıtım Videosu


Yeni Aquarion Animesi Aquarion Logos Duyuruldu

Kokoro ga Sakebitagatterunda’nın Uzun Tanıtım Videosu


One Punch-Man Animesinin Yapım ve Seiyuu Kadrosu


Gangsta. Animesine İlk Tanıtım Videosu Geldi


Yeni Ghost in The Shell Filminden Sahneler ve Tanıtım Videosu


Ninja Slayer Animesinin Yeni Tanıtım Videosu


Yamada-kun to 7-nin no Majo Animesinin İlk Tanıtım Videosu


Ori and the Blind Forest - PC İnceleme


Haikyuu!!’nun İkinci Sezon Öncesi Planları

14 Mart 2015 Cumartesi

Ore Monogatari!! Anime Serisinin Tanıtım Videosu

Rakudai Kishi no Cavalry Anime Oluyor


Kekkai Sensen Animesinin Tanıtım Videoları



Seiyuu Ogawa Shinji Aramızdan Ayrıldı



High School DxD’ye Yeni OVA Geliyor

K 2. Sezonda Mikoto Suoh