Translate

11 Ekim 2015 Pazar

Owarimonogatari



Tür: Gizem, Doğaüstü

Yayınlanma Tarihi: 04.10.2015

Bölüm Sayısı: 12

Yönetmen: Akiyuki Shinbou

Firma/Stüdyo: Shaft

Başlıca Seiyuular: Hiroshi Kamiya (Koyomi Araragi), Kaori Mizuhashi (Ougi Oshino), Marina Inoue (Sodachi Oikura)

Açılış: Kaori Mizuhashi – Decent Black

Kapanış: Alisa Takigawa – Sayonara no Yukue



Bir anime düşünün ki az aksiyonlu, karışık ve bol diyaloglu, normal bir animede görülmeyecek garip arkaplan tasarımları ve karmaşık bir hikaye anlatımına sahip olsun, aynı zamanda da içerisinde belli karakterler dışında başka hiçbir karakter barındırmasın. Evet, Monogatari serilerinin genel özeti bu şekilde yapılabilir. Ancak bu sadece genel bir özet olur ve izlemeyen birisinin kafasında olumsuz düşünceler uyandırması da muhtemeldir. Ancak Bakemonogatari ile başlayan bu serüveni izlemiş olanlar Monogatari serilerinin aslında ne kadar mükemmel olduğunu bilirler. Bol aksiyon severler başta olmak üzere herkese hitap etmeyen bir seri olduğu doğrudur, ancak biraz konuşma çekebilecek olanların da kesinlikle hayran kalacağı bir seridir.





Monogatari serilerinin genel özelliklerinden kısaca bahsettim ve serinin en son halkası olan Owarimonogatari’ye geçiş yapmak istiyorum. Yaklaşık 50 dakikalık birinci bölümle 2015’in sonbahar sezonunda kendisine yer bulan Owarimonogatari, Monogatari serilerinin genel özelliklerini taşıyor doğal olarak. Zaten bu serinin bu kadar tutmasının sebebi ise tam da bahsettiğim özellikler. Owarimonogatari, geçtiği tarih olarak Tsukimonogatari’den sonra, Hanamonogatari’den ise önce geliyor. Koyomi Araragi’nin mezun olmadan önce başından geçecek bir hikayeyi veya hikayeleri anlatacak olan Owarimonogatari, başlangıçta Araragi’nin de söylediği üzere sayılar üzerine kurulu hikayelerden oluşacak.






Seriye son hikayelerde dahil olan Ougi Oshino karakterinin baş karakterlerden birisi olacağı Owarimonogatari’nin ilk bölümünde Koyomi ile tanışması ve onu bir gizeme sürükleyişi işleniyor. Monogatari serilerinin genelinde karşımıza çıkan ve serinin ana temasını oluşturan “Duyguların ‘tuhaflık’ denilen varlıklara dönüşmesi” bu sefer biraz farklı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Koyomi’nin 2 yıl önce yaşadığı bir olayın kalıntıları bir sınıfta birikiyor ve bu sınıf bir ‘tuhaflık’ olarak gösteriliyor. Koyomi ve Ougi ise tuhaflık yüzünden sınıfta hapsoluyor. Bu esaretten kurtulmak için yapmaları gereken ise 2 yıl önceki olayı çözüp sınıftaki tuhaflığı yok etmek.






Daha ilk bölümüyle sonbahar animeleri ve Monogatari serilerinin içerisinde kendisine mükemmel bir yer edineceğini gösterdi Owarimonogatari. Çoğu gizem serisine taş çıkarabilecek seviyede kurgulanmış bir hikaye ve oldukça tatmin edici bir sonuç ilk bölümün en büyük artısıydı bana göre. Tamamen diyaloglardan oluşan bir bölüm olsa bile anlatım tarzı o kadar mükemmeldi ki izleyince bir saniye bile sıkılmıyor insan. Onun dışında insani değerlere yönelik birkaç replik ise Monogatari serilerinde görmeye alışkın olmadığımız bir şey, ancak o da hikaye akışına uyumlu olarak çok ince bir şekilde işlenmiş. Tabii arkaplanda belli bir süreliğine çalan ve ilginç bir şekilde seriyle her zaman uyumlu olmuş olan müzikleri de unutmamak gerek. Bana farklı gelen tek şey normalde muzip ve saf olarak gördüğümüz Koyomi’nin alışılmadık ciddi tepkileri oldu. Gerçi karşısındaki karakter de Ougi gibi bir kız olunca ciddi olması çok daha mantıklı oluyor.






Bütün Monogatari serileri içerisinde tek bir bölüm bazında değerlendirildiğinde izlediğim en iyi bölüm olarak belirtebilirim Owarimonogatari’nin ilk bölümünü. 12. bölümün sonunda nasıl bir hale gelir bilemem, ancak diğer bölümler de ilk bölüm gibi mükemmel olursa Monogatari serilerinin içerisinde en iyilerden birisi olarak anılacağını garanti edebiliyorum.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder