Translate

30 Temmuz 2015 Perşembe

Levi Neden Live-Action Filmlerde Yok?


Şu zamana kadar fenomen olmuş seri Shingeki no Kyojin’in live action filmlerine dair pek çok soru soruldu. Şüphesiz ki bu sorular arasında cevabı en merak edilenlerden biri, serinin takipçilerinin pek çoğunun favori karakteri Levi’nin neden filmlerde yer almadığıydı. Peki gerçekten Levi’nin film dışında bırakılması için geçerli bir sebep var mıydı?

Bu konuyu açıklığa kavuşturan isim Japonya’ya ait internet sayfası Cinema Today’a konuşan Shingeki no Kyojin live action filmleri senaristi Tomohiro Machiyama oldu. Filmlerde, hikayeden karakterlere kadar birçok köklü değişiklik yapıldığını söyleyen Machiyama bu konuda “Bence animeyi sevenler oldukça sinirlenecek.” şeklinde konuştu. Live actionlarda orijinal hallerinden oldukça farklı resmedilen karakterler olarak Eren ve Mikasa’nın örnek verilebileceği bu durum fazlaca tepki almıştı ancak bu konuda Machiyama, karakterleri değiştirirken mangakayla iletişim halinde olmanın önemli olduğunu belirti.

Aslında Eren üzerinde yapılan değişikliklerin Hajime Isayama’nın kendisinden gelmiş olması da Machiyama’nın açıklamasını destekler nitelikte. Eren’in titanlarla karşı karşıya geldiğinde bile hiçbir korku belirtisi göstermemesi yüzünden ilişki kurulması zor bir karakter olduğunu itiraf eden Isayama, yazarlardan “Lütfen Eren’in karakterini değiştirin.” ricasında bulunmuştu. Mangaka, onun shounen manga kahramanları gibi anlaşılır olmadığını ve bir titan gördüğünde korkudan felç geçiren sıradan bir genç olmasını istediğini belirtmişti.

Machiyama, Alman karakterlerin Japon oyuncular tarafından canlandırılmasına yönelik yapılan eleştiriler hakkında da düşüncelerini ifade etti. Önceden filmlerin, yönetmen Shinji Higuchi’nin ortaya attığı fikir sonucu altından kömür çıkarıldığı dönemlerde tesisleri sudan korumak için etrafına örülmüş duvarlarıyla benzetildiği savaş gemisi kavramının Japonca karşılığı Gunkanjima ismiyle anılan terk edilmiş adada çekileceği duyurulmuştu. Machiyama bu durumdan hareketle filmlerin konu bulacağı dünyanın zaten orijinalinden farklı olduğunu bu yüzden kurgunun ilerleyeceği bu dünyayı Japonya üzerinden şekillendirmenin tek çare olduğunu dile getirdi. Haliyle filmde yer alacak oyuncular ve oyuncuların canlandıracağı karakterler de Japon olacaktı. Oyuncuların ve karakterlerin Japon olması ise birtakım yeni meseleleri beraberinde getirmişti. Bunların belki de en problemlisi karakterin nasıl isimlendirileceğiydi. İlk düşünülen şey özetle, Levi dahil tüm karakterlere Japonca isimler vermekti ancak verilen son karar ana karakterlerin isimlerini gerçek hallerinde tutmak yönünde olmuştu.

Ne yazık ki bu kararla Levi’nin isminin karşılaştığı bir sorun vardı. Japoncada リヴァイ(Rivai) olarak yazılan Levi’nin içinde bulunan Katakana ヴ karakteri ne verdiği ses ne de geleneksel olarak Japonca isimlerde kullanımı açısından sık sık karşılaşılan bir karakterdi ki bu yönden diğer katanaka karakterler arasında bile yabancı kaçıyordu. Sonuç olarak, aslında manganın okuyucularına Levi’nin farklı bir milletten olduğunu vurgulayan ve bu yönden manga için ideal olan bu karakterin Japoncada hiç yaygın olmaması hatta bazı sözlüklerin içeriğinde bulunmaması, Levi’nin film dışında bırakılmasına sebep olmuştu. Başta sahne ışıklarını Levi üzerinde tutmaya karar veren Machiyama bu durum yüzünden kararından vazgeçmiş ve tekrar Eren üzerinde yoğunlaşmıştı. Eren’in isminin Levi gibi bir probleme sahip olmaması da bu duruma yardımcı olmuştu.

Bu okuduklarınızdan sonra fikrimi soracak olursanız senarist'i vurmak istiyorum. Sadece bu kadar ufak bir sorun yüzünden böyle önemli ve dikkat çeken bir karakterin live action'da olmaması gerçekten çok üzücü bir durum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder