Translate

30 Mayıs 2015 Cumartesi

Japonya’da Anime Sektörü Sona mı Erecek?




Anime deyince ortaya konan işler ve sektörün geleceğiyle ilgili konularda bu yola baş koymuş isimlerin yaptığı ilginç yorumlara şahit oluyoruz. Mesela geçtiğimiz sene üstat Hayao Miyazaki çizim yaparken verdiği bir röportajda, endüstrideki en büyük problemin ne olduğuna dair düşüncelerini dile getirmişti. “Görüyorsunuz, bu şekilde çizebilmek ya da çizememek ya da böyle bir tasarımı kafanızda canlandırabilmek kendinize ‘Evet, böyle bir kız gerçekte de vardı.’ deyip diyememenize bağlıdır. Eğer gerçek insanları izlemezseniz bunu yapamazsınız çünkü daha önce hiç görmemişsinizdir. Bazı insanlar ise kendilerinden başkalarına bakmıyorlar.” şeklinde konuşan Miyazaki, endüstrideki en büyük problemin animelerin işte bu şekilde gerçek insanlara bakmaya bile katlanamayan kişiler tarafından yapılması, yapılan animasyonların gerçek insanların gözlemlenmesine ait hiçbir temel taşımaması olduğunu, bu yüzden de sektörün otakularla dolup taştığını ifade etmişti.





İşte Miyazaki’nin günümüz animeleriyle ilgili yorumu ardından sektörün geleceği ile ilgili oldukça ilginç bir başka yoruma da geçtiğimiz günlerde anime klasiklerinden Neon Genesis Evangelion’un yapımcısı Hideaki Anno imza attı ve Japonya’da anime endüstrisinin sayılı günleri kaldığını söyledi; hatta söylemekle kalmadı Japon animasyonun ömrünün sona ermesine beş ile yirmi yıl arasında süre biçti.

55 yaşındaki Anno, Japonya’da animasyonun zirveye çoktan ulaştığını ve artık düşüşe geçtiğini dile getirirken sonun ne geciktirilebileceğine ne de önüne geçilebileceğine inandığını, sektörün çöküşü ardından bir zaman sonra yeniden dirilebileceğini ancak kendisinin insanların bu yeniden doğuşu bekleyip beklemeyeceğini merak ettiğini söyledi. Bu ölümün animeler için son olmayacağına ve Japonya’da animasyona devam edilebileceğine ilişkin “Japonya’da animasyonun sona ereceğini düşünmüyorum; sadece günümüze kadar yaratıcı işlerin ortaya çıkarılmasına olanak veren koşullar ortadan kalkabilir” yorumunu getiren Anno sözlerine endüstrinin çöküşüyle Japonya’nın egemenliğine de son noktanın konulacağını ekledi.






Endüstrinin ölümünün sebepleriyle ilgili de konuşan ünlü animatör, Japonya’da artık daha az animatör olduğunu ve bunu animasyon sektörünü kötü şekilde etkilediğini vurguladı. Bunun yanında giderek zenginleşen Asya’daki diğer ülkelerin kendi izleyici kitleleri için daha fazla yapım ortaya koyacağını ancak Japonya’da bu durumun tersi şeklinde işleyeceğini ve ortada daha az para döneceğini bu durumun da sektörün zayıflayıp çökmesine katkıda bulunacağını ifade ederken Japonya’nın artık dünya animasyonunun merkezi olmayacağını belirtti. “Belki beş yıl içinde bu merkez Tayvan olur” şeklinde sözlerine devam eden Anno, kısa zaman önce Tayvan’a yaptığı bir geziden ve orada tanıştığı oldukça tutkulu ve enerjik animatörlerden de bahsetti. Japonya’da ise animasyonun durağan bir hal aldığını ekledi.

Son olarak da Japonya’da animasyonun, yeni bir çevrede üretilecek animelerin daha ilgi çekici olması amacıyla bulunacak bilgisayar grafikleri gibi yeni yöntemlerin adaptasyonuna karşı daha esnek olması gerektiğine inandığını dile getiren emektar isim, “İleride animelerin, genel animasyon kavramı üzerinde büyük etkisi olabilir, kim bilir” dedi.

Anime endüstrisinin şu anki duruşu, sektörün çalışma koşulları ve üretilen yapımlar göz önüne alındığında şüphesiz sizlerin de Hideaki Anno’nun bu düşüncelerine yapacağınız pek çok yorum vardır. Bakalım tecrübeli animatörün bu yorumu -kehaneti- ne kadar doğru çıkacak?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder