Translate

13 Temmuz 2017 Perşembe

Deha - Gifted



Vizyon Tarihi: 26 Mayıs 2017

Yapımı: 2017 - ABD

Tür: Dram

Süre: 101 Dak.

Yönetmen: Marc Webb

Oyuncular: Chris Evans , Mckenna Grace , Lindsay Duncan , Jenny Slate , Octavia Spencer
Senaryo: Tom Flynn

Yapımcı: Glen Basner , Ben Browning



Bu sıcak yaz aylarında evde oturup izleyecek bir şey arıyorsanız size kesinlikle tavsiye edeceğim çerez tarzında, izleyince biraz üzülüp biraz güleceğiniz bir filmi size sunuyorum: Deha. Bolca mesaj veren, ebeveynliğin sadece kan bağından ibaret olmadığını anlatan bu film baba-kız temasını çok güzel işlemiş. Çok uçlara gitmeden ve çok hüzne boğmadan deha olan küçük bir kızın hikayesini izleyeceksiniz.








Chris Evans ve Mckenna Grace'in başrollerini paylaştığı bu film Mary adlı küçük bir kızla dayısı Frank'in hikayesini anlatıyor. Florida kıyılarında küçük bir kasabada yaşayan Mary ve dayısı Frank'in hikayesindeki tek fark ise Mary'nin matematiğe inanılmaz bir yeteneği olması ve çok zorlu matematik denklemlerini bile kolayca çözmesidir. 





Ancak dayısı kız kardeşinin isteği üzerine Mary'nin bu yeteneğine karşın olabildiğince normal bir hayatı olmasını istemektedir. Ve normal bir hayat yaşayıp yaşıtındaki çocuklar gibi olması için de onu kasabadaki devlet okuluna göndermeye başlar. Okulda, matematik dersinde Mary'nin çok yetenekli olduğunu fark eden öğretmeni dayısı ile konuşup onun özel olduğunu söyler. Ancak bunu zaten bilen Frank onun normal bir hayat sürdürmesini ve yaşıtlarıyla vakit geçirmesini istediği için bir bahane uydurarak bunu inkar eder ve onun özel olmadığını söyler.





Ancak bu normal hayat Mary'nin okulda yaşadığı bir olay yüzünden tehlikeye girer. Okul müdürü Mary'nin ihtiyaçlarını burada karşılayamayacaklarını ve onun daha özel bir okula gitmesi gerektiğini söyleyerek ona burs alabileceğini söyler. Frank ise onun sadece yaşıtları gibi olmasını istediğini özel okullarla zaten bir geçmişleri olduğunu ve bunun sonunun iyi bitmediğini söyleyerek oradan ayrılır.





Tabii ki de müdür kendi işine bakmaz ve kızın anneannesi Evelyn'e haber verir ve bu Frank ile Mary için kötü bir haberdir. Çünkü Evelyn Mary'nin onunla birlikte Boston'a dönmesini ve ünlü Navier-Stokes denklemini çözmesini istemektedir. Bunu kabul etmeyen Frank annesi ile bir dava savaşına girer ve Evelyn'e kızı haftada iki gün görme hakkı verilir. Hırslı bir kadın olan Evelyn ise kızına olanlara rağmen Mary'i de aynı şekilde yönetmeye çalışır ve Frank ise buna engel olmak için elinden geleni yapmaya çalışır.







~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Gifted




Releasing Date: 05.26.2017

Country / Language: USA - English

Genre: Drama

Runtime: 101 min.

Director: Marc Webb

Actors: Chris Evans , Mckenna Grace , Lindsay Duncan , Jenny Slate , Octavia Spencer


Writer: Tom Flynn

Producer: Glen Basner , Ben Browning




This might sound like a typically cynical movie-reviewer thing to say, but the most surprising thing about “Gifted” is that it’s any good at all. That is, if you are going by its premise alone. The movie, from an original screenplay by Tom Flynn (a cursory glance at whose filmography does not inspire rock-solid confidence), is about a very cute young girl enrolling in first grade, much against her will, because as it happens she’s an utter math whiz who prefers being home-schooled by her uncle Frank. Ensuing complications include a grandmother who feels the prodigy will be better off somewhere outside of Frank’s grungy Florida shack.





“3+3? Really?” asks seven-year-old Mary (McKenna Grace) during her first day at school. The unbearably cute, gap-toothed daughter of a deceased maths genius, she is the “gifted” subject of Marc Webb’s touching family melodrama. Our whiz-kid lives with her uncle Frank (Chris Evans), a boat mechanic described, rather accurately, by one of the film’s characters as the Tampa suburb’s resident “quiet, damaged hot guy”. Her only friends are their adult neighbour Roberta (Octavia Spencer) and a one-eyed ginger cat named Fred and so Frank decides to enrol her in school so that she can learn to get along with kids her own age. But, as his estranged mother, Evelyn (Lindsay Duncan, playing her steely and British) insists: “She’s not normal and treating her as such is negligence on a grand scale.”




Frank talks to the precocious Mary like she’s an adult – and she talks back like one. In one scene, she asks him to tell her the truth about whether there’s a God. Backlit by a vibrant orange sunset, Webb captures her in silhouette as she climbs her uncle like a small monkey, legs dangling from his shoulders and elbows resting on his head. If it sounds corny, it is. The film’s melodramtic beats are predictable but arehit with absolute precision (try not to cry when Frank and Mary are temporarily separated). There’s enough believable chemistry between Evans and Grace for it all to work.






The film’s heartfelt advocacy for an unconventional family model is easy to love, as are the underused supporting cast, led by comedian Jenny Slate as a well-meaning schoolteacher and Octavia Spencer’s surrogate mother figure.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder